Weetjes

137 Afscheid van onze top-quizmaster Paul Cautreels

Inderdaad, met pijn in het hart maar met alle begrip voor zijn beslissing nemen we afscheid van onze TOP-quizmaster, Paul Cautreels. Na 25 jaar trouwe dienst en meer dan 2000 quiz- vragen te hebben (op)gesteld zet Paul er een punt achter. In ZIJN school waar hij ooit onderwijzer werd en nadien enkele decennia als uitstekend pedagoog les gaf in de onderwijzersopleiding en het HIVO (Hoger Instituut voor Opvoedkunde) leidde, kwam hij steeds graag terug om de jaarlijkse Piustienquiz te presenteren. En zoals collega en reeds lang quizdeelneemster Lesley Verwaest het ooit verwoordde : ‘Laten we eerlijk zijn : een gezellig avondje bijkletsen terwijl je terloops wat vraagjes oplost, was dit niet. De snelle opeenvolging van vragen en huiswerkopdrachten trok het werktempo naar TGV-snelheden; elk verlies van concentratie werd afgestraft en het balanceren op de grens tussen faling en overwinning deed soms verdacht veel denken aan het betere koorddanswerk. Er werd dan ook wel eens heftig gevloekt en toch hielden we hiervan. Misschien zijn we allemaal een beetje masochist of zijn we gewoon fan van de vele en mooie prijzen die er te winnen zijn? Of zijn we verslaafd aan dat gevoel van intense voldoening wanneer het juiste antwoord van onze tong rolt? Of misschien houden we gewoon van een stevige uitdaging nu en dan, zoals we dat zelf proberen te zijn en te creëren voor onze leerlingen? Wat de reden ook moge zijn, het is gewoonweg plezant!’

Ook dit jaar waren er 43 ploegen met in totaal 250 deelnemers en samen met de 20 medewerkers (collega’s en vrienden, vele ex-collega’s, Pix-senioren en 7 leerling-harde werkers uit het 5de en 6de jaar) én sponsors zal er alweer een mooie winst gemaakt worden. Nog iets te vroeg om het juiste bedrag te bepalen, maar 3000 euro ten voordele van het sociaal fonds zit er dik in.

En wat nu, blijf ik verweesd achter? Natuurlijk niet want een groepje collega’s (dertigers- veertigers) zijn uitgerekend op de quizavond zelf komen vragen om de fakkel over te nemen.
Fijn gebaar om deze mooie traditie en ‘intellectueel hoogtepunt en tour de force’ in stand te houden. Hartelijk dank daarvoor en graag willen Paul en ik(nog 2 jaar) hen hierbij coachen!
Ook hartelijk dank aan alle ‘Piustienkapoenen’ die ons een uitgebreide prijzenmand bezorgden met zeer mooie en bruikbare geschenken maar ook prijzen van een hoog ‘voetbalkantine-tombolagehalte’, je weet wel prijzen die niemand wil maar toch de revue blijven passeren…en 20 keer doorverkocht worden … De deugnieten…!

Goede vriend Paul, het was mooi en daarvoor ben ik je samen met vele piustieners en talloze quizdeelnemers ontzettend dankbaar!

Zeer warme groet!
Gerrit

Herman Buts maakte enkele foto's en die vind je hier