013 2019 Bezoek aan de Roma

Maandag 13 mei: bezoek aan de Roma in Borgerhout.

Het is een kunstencentrum en voormalige bioscoop. Het doet nu dienst als polyvalente zaal voor theater, concerten, cinema en socioculturele activiteiten.

In 1928 werd de cinema gebouwd voor de bouwheer Jean-Baptiste Rome en zijn echtgenote Ludvina Malev en vandaar de naam. Heel wat bekende figuren traden er op: Gaston en Leo, Charles Janssens, Mireille Mathieu en Zarah Leander. In de jaren ’70 werd het één van Belgiës rock- en poptempels met optredens van Lou Reed, Cliff Richard, The Shadows, Olivia Newton-John, Iggy Pop, Paull McCartney, Nils Lofgren en Ry Cooder. In 1982 werd de zaal gesloten maar cultuurfanaten droomden ervan om de Roma opnieuw leven in te blazen.

En zo gebeurde in 2002. De Roma werd erkend als monument en een groep vrijwilligers nam de renovatie op zich. Op Open Monumentendag 13 september 2015 werd De Roma heropend na een grondige restauratie waarbij 2,8 miljoen euro werd geïnvesteerd. Een vrijwilliger-gids leidt ons rond door het gebouw, dat afdruipt van de nostalgie.

Na het bezoek wandelen we de 500 m tussen de Roma en het Huiskamerrestaurant Pepper & Mint. Moeder Hilde en dochter Fien volgden hun hart en koken in Borgerhout. In het centrum van de warme Krugerbuurt, zorgen ze met liefde voor het eten en hun gasten. Ze koken altijd vers, altijd anders, met seizoenproducten, no – nonsense en geen verspilling.

De kracht van kleinschaligheid sterkt hen en geeft ruimte aan hun eigen persoonlijke benadering... Want zo zijn zij! Ze bereiden voor ons 3 gangen. We worden afzonderlijk bediend. En de enige pottenkijkers en –roerders zijn Hilde en Fien.

Weer naar boven