200 2017 Bezoek aan de haven

MAIDENTRIP

Maandag 13 februari : verzamelen aan een parking in de buurt van de school voor een bezoek aan de haven. Als kersvers senior-Pixlid sta ik goed op tijd aan de parking van Beerschot; ik blijk de enige te zijn.

Gelukkig is er altijd Gerrit de Caluwé ...

Het is wennen aan de humor van Jef die te laat is omdat de tram vastzat in de tunnel – Jef komt toch van Buizegem én daar is geen tram ??? – Er ontbreken nog 3 mensen maar we vertrekken aan de Cyriel Buysse straat. Aan het parkje op de Olympiadelaan staan de drie vermisten te beven van de kou, maar we zijn compleet en rijden zonder file tot aan het havencentrum in Lillo waar Walter Simons – één van de vele ex-Pixers uit het netwerk van Jef – ons uitdost met fluo-hesjes en helm. Voor een kop koffie is er helaas geen tijd.

baggerklauw

We stoppen aan TOTAL en krijgen info over pijpleidingen, stockage en verwerking van olie. Bij de Katoennatie worden we – figuurlijk – bedolven onder granulaatkorrels in silo’s en verpakt : aan plastiek geen gebrek. Aan de Zuidnatie wordt stukgoed verwerkt.

uitleg hoe eenvoudig het sjouwen van containers is

 

Zandvliet- en Berendrechtsluis

Verder bussen we langs de Chemie, combinant (vervoer in combinatie met containers) en naar PSA waar we bij wijze van uitzondering binnenin een kijkje kunnen nemen: helaas ook elektronica heeft last van communicatiestoringen: de lijst is niet doorgestuurd en we komen er niét in. Dus kijken we buiten naar het laden van de schepen met olifanten en laadbruggen en hebben we een beetje te doen met de mannen die 8 uur per dag in zo’n box zitten.

Snel naar het havencentrum want het is 12.30 en we krijgen toch “een beetje trek”

Om 14.00 zetten we koers naar de Waaslandhaven en genieten we vanuit het bezoekerscentrum Kieldrechtsluis van het immense uitzicht en wandschildering van de Sluis.

Bij AET worden we overdonderd door auto’s : nieuw en tweedehands met of zonder extra inhoud. Bij Van Moer Rail zijn we getuigen van het lossen van een Oostenrijkse trein met rollen papier (o.a. voor Ikea catalogi)

Wat hebben we geleerd?

  • dat er een verschil is tussen een havenarbeider (oranje hesje en goed betaald) en een arbeider( andere kleur hesje en minder betaald).
  • dat witte containers een koelinstallatie hebben voor het transport van fruit.
  • dat bananendozen niet geschrankt maar recht gestapeld worden zodat er een ‘schoorsteen’ ontstaat voor de ventilatie.
  • dat containers 1 TEU of 2 TEU groot zijn…
  • dat ondernemerschap (vind het gat in de markt en verwen je klant) van een klein eenmansbedrijfje een gigantisch groot bedrijf kan maken.
  • dat Fernand Huts een gehaaide ondernemer is (al wisten we dat al wel een beetje).
  • maar vooral dat wij, Antwerpenaars ‘krakken’ zijn, niet alleen in expeditie maar vooral in het ‘op maat’ maken van goederen en diensten voor de klant en daardoor alle andere havens ver achter ons laten liggen.
  • dat Walter Simons dé uitgelezen gids is voor een havenbezoek en daarmee nog maar eens bewijst dat Pius X ‘niet zo maar een school is’
  • dat Jef Deca de laatste maanden voor zijn Senior Pix pensioen nog van geen ophouden weet.

Bedankt iedereen die deze dag heeft helpen organiseren: Miren en ik waren zeer tevreden over onze maidentrip.

Voor verslag: Magda De Decker

Foto's van Dirk Van Hemeldonck