046 "Scapin" (Molière) - regie: Gommer Van Rouselt - nov.1981

Personages

Marc Fransen 
 SCAPIN, clown
Hugo Boets 
 SYLVESTER, clown
Luc Vanheessen   GERONTE, circusdirecteur
Jack de Zeeuw 
 LANDER, zoon van de circusdirecteur
Mieke Buschmann 
 ZOE, lief van Lander
Walter Huygebaert   ARGENT, financieel directeur
   OCTAAF, zoon van Argent
   CYNTHIA, lief van Octaaf
   HERMINE, meid van Cynthia
   CARLA, een meisje

Wie vult de andere PIX-namen in?

 

Molière en Scapin

Molière (Parijs 1622-1673) geldt als één van de grootmeesters van het komische genre. Hij leidde een eigen toneelgroep die een vaste plaats had aan het koninklijke hof van Lodewijk XIV. Zijn stukken vielen erg in de smaak van de koning en het publiek, maar de kritische toon bracht Molière vaak in de problemen.

Zijn bekendste werken zijn de grote karakterstukken, zoals "Tartuffe" en "L'Avare", waarin hij eeuwig menselijke types uitbeeldt, en zedenkomedies zoals "Les Précieuses Ridicules", waarin hij de belachelijke modes en het snobisme van zijn tijd hekelt. Daarnaast schreef Molière ook kluchten zoals "Les Fourberies de Scapin", die de traditie van het middeleeuwse volkstoneel en de Commedia dell'Arte voortzetten.

Zijn laatste komedie, "Le Malade Imaginaire", schreef Molière toen hij al ernstig ziek was. In dit stuk drijft hij de spot met de onwetende dokters en met de angst van de mens voor de dood. Hij stierf vlak nadat hij zelf de ingebeelde zieke had vertolkt.

In de Commedia dell'Arte is Scapin het type van de intrigerende dienaar die zijn meester te slim af wil zijn, maar die daarbij vaak net iets te ver gaat en het deksel op zijn neus krijgt. Het oorspronkelijke verhaal van Molière, waarin Scapin een gepland huwelijk moet verhinderen en vrekkige vaders to vrijgevigheid moet bewegen, is door de regisseurs in een circusmilieu geplaatst.

Hier vinden we immers ook, net zoals in het Italiaanse volkstoneel, een bont allegaartje van schilderachtige figuren, in een sfeer van romantiek, intrige, spottende dubbelzinnigheid en vingervlugge behendigheid.