030 2021 Bezoek aan De Reede

Op maandagnamiddag 11 oktober legde de seniorpixvloot aan ter hoogte van de Ernest Van Dijckkaai. We werden er opgewacht door collega Mieke Buschmann die daar in het museum De Reede als vrijwilligster actief is. Ze loodste ons als een ervaren gids doorheen de vaste collectie en de tijdelijke tentoonstelling van Paula Rego.
Na het opsplitsen van de groep kon er wat intern gedifferentieerd worden : terwijl Mieke een groep wegwijs maakte doorheen het leven en werk van Paula Rego kon de andere groep de vaste collectie op eigen houtje verkennen met de opdracht twee werken van verschillende kunstenaars te vinden waarin duidelijk is dat de een de ander geïnspireerd heeft. Geen gemakkelijke opdracht, zeker omdat een grafisch werk wat verstopt is opgehangen achter een zuil....
Voor de meeste onder ons was Paula Rego een illustere onbekende.  Mieke wees ons op de rode draad doorheen deze tijdelijke tentoonstelling  “Power Games” ( machtsspelletjes ) : problemen die vrouwen ondervinden door mannelijke dominantie vaak gebaseerd op de Engelse literatuur ( Jane Eyre, Peter Pan ), kinderrijmpjes ( zie foto van Baa baa black sheep)

en de indrukwekkende Abortion Series.

Hierna nam Mieke ons mee langs de belangrijkste stukken grafisch werk van Goya, Munch en Rops. Een verhelderende rondleiding doorheen dit soms wat schimmige museum met een rijke overweldigende collectie.

Hartelijk bedankt voor de rondleiding Mieke!
En we wensen je nog veel aangename culturele momenten met je werk in De Reede.

Namens 14 zeer geïnteresseerde seniorpixers.

Jack De Zeeuw